Absint, ofte kjent som den grønne feen, har en mystisk og kontroversiell historie som strekker seg over flere århundrer. Dette unike brennevinet, med sin karakteristiske grønne farge og urteaktige smak, har inspirert myter og legender, fascinert kunstnere og forfattere, og funnet sin plass i moderne cocktailkultur. I denne artikkelen skal vi utforske verden av absint, fra dens opprinnelse til de moderne cocktailene som har gjenopplivet interessen for denne drikken.

Mytene og legendene rundt absint

Absintens historie er rik på myter og legender, noe som har bidratt til å gi drikken en mystisk og forlokkende aura. Noen av de mest kjente mytene inkluderer:

  • Hallusinasjoner: En av de mest vedvarende mytene om absint er at den forårsaker hallusinasjoner eller «absintens drømmer.» Dette skyldes det høye alkoholinnholdet og tilstedeværelsen av thujon, et kjemisk stoff som finnes i absinturt (Artemisia absinthium). Moderne forskning har imidlertid avvist ideen om at absint forårsaker hallusinasjoner.
  • Den grønne feen: Absint har lenge blitt assosiert med begrepet «den grønne feen,» som refererer til følelsen av kreativ inspirasjon og kreativitet som noen hevdet å oppleve etter å ha drukket absint. Denne romantiske ideen har inspirert kunstnere som Henri de Toulouse-Lautrec og Vincent van Gogh.
  • Forbudstiden: I begynnelsen av det 20. århundre ble absint forbudt i mange land, inkludert USA og flere europeiske nasjoner. Dette forbudet ble delvis drevet av bekymringer om drikkenes påståtte farlige effekter. Absint ble ikke lenger produsert kommersielt i mange tiår.

Gjenopplivelsen av absint

I løpet av de siste tiårene har interessen for absint gjenoppstått, og det har blitt en del av det moderne cocktailmiljøet. Dette har ført til en renessanse for denne unike drikken. I 2007 ble forbudet mot absint opphevet i USA, og det har vært en økende etterspørsel etter autentiske og kvalitetsabsintprodukter. Moderne absint er nøye regulert for å sikre at thujoninnholdet er på trygge nivåer.

Moderne absint og cocktailer

Moderne absint er tilgjengelig i flere varianter, inkludert både klare og grønne versjoner. Den grønne fargen oppnås vanligvis ved å tilsette ekstrakter fra urter som estragon, melisse og malurt. Her er noen moderne cocktails som bruker absint som en nøkkelingrediens:

  • Sazerac: Denne klassiske cocktailen fra New Orleans inneholder rye whisky, sukker, bitter og absint. Absinten sprutes vanligvis over en avkjølt glass før servering, noe som gir en unik aroma og smak til drinken.
  • Corpse Reviver #2: Denne cocktailen er kjent for å være en «opplivningsdrink.» Den inneholder gin, Cointreau, Lillet Blanc og noen dråper absint. Den har en herlig balanse mellom søtt, surt og anisaktig smak fra absinten.
  • Death in the Afternoon: Dette er en enkel cocktail som består av absint og champagne. Den ble oppfunnet av forfatteren Ernest Hemingway, som beskrev den som «drikken som skal drikkes når man er så deprimerende som en død ettermiddag.»

Oppsummering

Absint er en unik og spennende drikke med en rik historie, som inkluderer myter, legender og kunstnerisk inspirasjon. Selv om mange av de tidligere mytene om absint har blitt avvist, har drikken fortsatt en spesiell plass i cocktailkulturen og har opplevd en renessanse i moderne tid. Med et bredt utvalg av absintbaserte cocktailer å utforske, kan du oppdage den unike smaken og kompleksiteten som denne drikken har å tilby. Så neste gang du ønsker å utforske en spennende smaksopplevelse, kan du vurdere å utforske verden av absint og oppdage den grønne feens magi selv.

Klikk for å stemme!
[Total: 0 Gjennomsnitt: 0]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen