Å velge riktig glass til cocktailene dine kan ha en betydelig innvirkning på hvordan drinken oppleves. Det er ikke bare et spørsmål om estetikk; glassets form og størrelse kan påvirke aroma, smak og til og med temperatur. I denne artikkelen vil vi utforske viktigheten av å velge riktig glass for dine favorittcocktailer og gi noen tips for å matche glasset til drinken.

Estetikk og opplevelse

Først og fremst spiller glassvalget en viktig rolle i presentasjonen av cocktailen. Et vakkert glass kan øyeblikkelig forbedre inntrykket av en drink og bidra til den totale opplevelsen. En elegant martini ser for eksempel mer tiltalende ut i et klassisk martini-glass enn i en plastkopp.

Men det handler ikke bare om utseendet. Glassets form og størrelse kan også forbedre opplevelsen av å drikke cocktailen. Her er noen eksempler:

 • Høye glass: Høye glass, som Collins- eller highball-glass, er ideelle for lange og forfriskende drinker som mojitos eller gin and tonics. De gir nok plass til is og mixere samtidig som de visuelt forlenger drinken.
 • Coupette-glass: Dette glasset, også kjent som et cocktailglass, er perfekt for drinker som serveres uten is, som daiquiris eller cosmopolitans. Den brede toppen gir god plass til pynt og aroma.
 • Rocks-glass: Dette er det klassiske glasset for kortere og sterkere drinker som whisky sour eller old fashioned. Det gir en flott overflate for å røre eller mose ingredienser med is.

Aroma og smak

Glassets form kan også påvirke hvordan du oppfatter aromaen og smaken av cocktailen. Når du velger et glass, bør du vurdere følgende:

 • Nesekurv: Enkelte glass, som vinglass og tulipanformede coupette-glass, har en nesekurv som konsentrerer aromaene og lar deg nyte duftene før du tar en slurk. Dette er spesielt viktig for cocktails som inneholder aromatiske ingredienser som sitrus eller urter.
 • Åpning: Bredden på glassets åpning kan påvirke hvordan du tar i deg cocktailen. Et bredt glass kan tillate en større og mer luftig sipp, mens et smalt glass kan begrense strømmen av væske og aroma.

Temperatur og is

Temperaturen på glasset kan påvirke hvor lenge cocktailen forblir kald. Hvis du liker en iskald drink, bør du vurdere følgende:

 • Forvarming: Noen glass kan forvarmes for å opprettholde temperaturen på en cocktail. Dette er spesielt viktig for varme drinker som Irish coffee eller gløgg.
 • Isinnhold: Størrelsen og formen på glasset kan påvirke hvor mye is du kan bruke. Høye glass gir mer plass til is, mens kortere glass er bedre egnet for drinker med mindre is.

Matche glasset til drinken

Når du har en grundig forståelse av hvordan glasset påvirker cocktailen, kan du begynne å matche glasset til drinken din. Her er noen vanlige retningslinjer:

 • Martini: Serveres vanligvis i et coupette-glass eller et martini-glass med sin karakteristiske V-form.
 • Margarita: Et margarita-glass med bred topp og smal bunn fremhever den herlige blandingen av sødme og surhet.
 • Whisky sour: Dette kortere glasset, også kjent som et rocks-glass, er perfekt for en drink som serveres med isbiter.
 • Pina colada: Velg et høyt glass for å få plass til både cocktailen og isen, og bruk en paraply som pynt for en tropisk følelse.
 • Gin and tonic: Server denne klassikeren i et høyt highball-glass for å holde cocktailen godt blandet og forfriskende.

Oppsummering

Å velge riktig glass til cocktailene dine er en viktig del av cocktailkunsten. Det handler om mer enn bare estetikk; glassets form og størrelse påvirker aroma, smak, temperatur og opplevelsen som helhet. Når du forstår hvordan glasset fungerer, kan du matche det til drinken for å forbedre smaken og presentasjonen. Så neste gang du lager en cocktail, ikke glem å tenke på glasset du bruker, og nyt en enda mer forførende drikkopplevelse. Skål!

Klikk for å stemme!
[Total: 0 Gjennomsnitt: 0]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen